söndag 17 maj 2009

Landet som verkar komma undan, Sri Lanka

http://www.dn.se/nyheter/varlden/tamilska-rebellerna-ger-upp-kampen-1.867871

Rebellerna i norra Sri Lanka har kapitulerat. Efter dessa 26 år av konstant uppgörelse har kommit till sitt slut, dock är det inget trevligt kapitel i Sri Lankas historia, utan över 70,000 liv har tagits. "De tamilska tigrarna" en grupp som kämpade för en självständig stat på norra Sri Lanka har blivit utplånade av den lankesiska regeringsarmén. Dock har regeringsarmén inte endast skjutit rebellerna utan även civilbefolkningen. FN, hjälporganisationer, utländsk media samt diplomater har blivit fösta från landet och tecken på folkmord är relativt självklara.
Detta påminner om de folkmord vi varit med om tidigare på t.ex. kurder. När olika folkgrupper börjar kräva rättigheter och säger ifrån, då gör ledarna det som är smidigast och enklast, slå ned dem våld, och i detta fall döda dem.
EU skulle behöva samla sig i denna fråga och säga ifrån. En gemensam utrikespolitik skulle vara mycket bra i detta fall.
Det den lankesiska regeringen gör idag mot tamilerna är helt oacceptabelt och det finns inga ord för det. En blockad mot Sri Lanka skulle passa sig utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar